Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

 

BioenergiMagasinet

bioenergi februar2018

Et facelifted magasin er på vej ud til læserne.
Tegn et abonnement på BioenergiMagasinet

Se mere på www.bioenergi.dk

Biogas til transport

biogas til transport filmSe filmen fra roadshowet Biogas til transport i Herning - den 9. maj 2016

man lions city 5cMAN har stået for leverancen af de 37 nye biogasbusser, som Arriva nu anvender på rute 5c fra Københavns Lufthavn til Herlev Hospital.

De nye MAN-busser er designet og indrettet i stil med letbanetog, selv om de kører på gummihjul på almindelige veje og dedikerede busbaner.

Trafikselskabet Movia har ønsket, at den nye buslinje 5C fremstår så tæt på letbanetog som muligt - uden at køre på skinner. MAN har derfor designet og produceret en helt ny MAN Lion’s City ledbus, der giver passagererne en helt ny oplevelse.

”Vi er både glade og stolte over at have vundet udbuddet på linje 5C. Det handlede nemlig ikke ”kun” om at levere en stribe nye busser men også om at bidrage med et helt nyt BRT-koncept (BRT = Bus Rapid Transit), som løfter effektiviteten ved busdrift i intensiv bytrafik til nye højder,” fortæller Steffen Feddersen, markedschef hos MAN Truck & Bus Danmark A/S.

Læs også: Biogasbusser skal transportere 20 millioner passagerer i København

De nye MAN Lion’s City GL CNG ledbusser er udrustet med Euro 6-gasmotorer og kører på biogas, så de har markant bedre miljøegenskaber end de hidtidige dieselbusser på linje 5A.

Flere passagerer, mindre udslip og støj

De nye MAN Lion’s City på 5C er 18,7 meter lange og rummer hele 147 passagerer, heraf 37 siddende. Til sammenligning kunne de tidligere 13,7-meter dieselbusser på 5A ”kun” medtage hver 82 passagerer. Alligevel udleder MAN Lion’s City 72 % mindre NOx og 33 % færre partikler end de nuværende busser, og ved kørsel på biogas er CO2-udslippet reduceret til næsten ingenting.

”Det er lykkedes vores teknikere at skabe et helt nyt BRT-buskoncept ved at kombinere de bedste egenskaber fra flere forskellige Neoplan/MAN busmodeller. Det gælder bl.a. det elegante frontparti med designelementer fra Neoplan Tourliner, der fortsætter videre til indkapslingen af gastankene på taget. Karrosseri og chassis stammer fra den velkendte MAN Lion’s City GL-model. Vi har desuden fået plads til hele fire dobbeltdøre og én enkeltdør, hvilket er helt unikt for en ledbus af denne størrelse,” fortæller Steffen Feddersen.

”Vi har også valgt at indkapsle baghjulene, hvilket giver et mere elegant og aerodynamisk design. Det reducerer også opsprøjt på de øvrige trafikanter ved kørsel i regnvejr, og det reducerer støjniveauet yderligere,” tilføjer Steffen Feddersen.

Let, lyst og indbydende interiør

MAN’s tyske teknikere og designere har været i tæt dialog med designere og udviklingsfolk fra Movia og Arriva for at nå frem til et udseende og en indretning, der matcher de opstillede krav. Og de var høje!

De nye busser er indrettet med helt nye farver, ny LED-belysning, nyt passagerinformationssystem og en næsten transparent ledsektion mellem den forreste og bageste del af bussen. Resultatet er et meget let, lyst og indbydende interiør. Den lave indstigning og lavt gulv i stort set hele bussens længde gør den enormt effektiv. Bussen knæler ved stoppestederne, passagererne åbner selv dørene som i et S-tog, der er ind- og udstigning gennem alle døre, og passagererne sørger selv for billettering med rejsekort, fortæller Steffen Feddersen.

Fakta om MAN Lion’s City GL CNG

18,7 meter ledbus med plads til 147 passagerer (heraf 37 siddende)

Fire dobbeltdøre og én enkeltdør i højre side

Særligt ”letbane-design” med frontdesign fra Neoplan i kombination med MAN chassis og -karosseri

Drivline med 6-cyl. MAN E2876 gasmotor på 290 hk samt ZF Ecolife automatgearkasse

Ti gastanke på taget med i alt 2.050 liter komprimeret biogas giver en rækkevidde på over 500 km

IBI - MultiQ integreret businformationssystem

Største MAN busordre i Danmark til dato

Find MAN i leverandørlisten.

 

banner01

 

banner02

 

Bestil din bannerannonce
på tlf. 73 84 85 45